Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул. За това сподели

...
Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул. За това сподели
Коментари Харесай

Бойко Борисов с важна визита в Истанбул

Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул. За това показа самият той в своя фейсбук профил. 

" За мен беше Божия благословия, огромна чест и невероятна духовна наслада в навечерието на Андреевден да посетя българската черква “Свети Стефан "  в Истанбул. Преди 4 години, на 8 януари 2018 година, дружно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно открихме възобновения неповторим български храм край брега на Златния рог, прочут като Желязната черква ", написа ръководителят на ГЕРБ в персоналния си профил във фейсбук. 

" След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий - нравствен началник на православните българи в Града на Босфора ми подари откъслек от един от камъните, с които е бил малтретиран и мъченически погубен св. Стефан. Дарът е поднесен на българската черква “Св. Стефан " в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с умишлен Акт. Затова през днешния ден тази свещена каменна светиня ми беше предадена в наличието на Екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан " в Южния парк в София ", посочи Борисов. 

По късно той се срещна и с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I.

" Руската експанзия в европейска Украйна е жесток антихристиянски акт, който предизвиква голямо страдалчество на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I. За мен беше огромна чест да бъда признат на визита във Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей ме увери, че се моли за здравето и благополучието на българския народ ", показа детайлности Борисов за срещата си с Вселенския Патриарх.

" Изказвам най-дъбоката си синовна благодарност и съзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст - Христос Вседържител "  на Майката-Църква по отношение на 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната черква “Св. Стефан " в Истанбул, възобновена с помощта на съглашението сред нашето държавно управление и моя огромен другар - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ", добави Бойко Борисов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР